Tom yam goong

Så här gör du

1. Skär svampen i fina skivor. Skala och finhacka schalottenlökarna, citrongräset och limebladen (alt riv limeskal).
2. Koka upp buljongen, låt sjuda i 5 minuter tillsammans med svamp, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt ev galangalrot/ingefära.
3. Tillsätt räkor, limejuice, fisksås och sweet chilisås och låt därefter koka upp. Garnera ev med korianderblad.

Ingredienser

  • 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
  • 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra)
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk finhackat citrongräs
  • 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime)
  • 4 tsk finhackad stark chilifrukt
  • 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära)
  • 400 g skalade räkor
  • 1 dl färskpressad limejuice
  • 4 tsk asiatisk fisksås
  • 4 tsk sweet chilisås