Kousa Mahshi

Så här gör du
1. Skölj zucchinin. Skär bort änden på zucchinin (där skaftet sitter) och spar. Gröp ur zucchinin med en smal sked, potatisskalare eller äppelborr, spara ca ½-1 cm tjockt skal (beroende på zucchinins tjocklek).
2. Fyllning: Skala, dela och finhacka löken. Hacka tomaterna. Skölj riset noga.
3. Blanda lök, tomat, ris, persilja, olja och kryddpeppar. Krydda med salt och peppar.
4. Fyll ¾ av zucchinin med fyllningen. Tryck dit änden du sparat sen tidigare med skaftet inåt mot fyllningen.
5. Skiva tomaterna. Skala och finhacka vitlöken.
6. Smörj botten av en stor kastrull med oljan. Fördela tomaterna i botten på kastrullen. Strö över vitlöken. Lägg ner den fyllda zucchinin. Krydda med salt och peppar.
7. Häll på vatten så det täcker zucchinin. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Lägg en tallrik ovanpå zucchinin så den inte flyter upp. Koka upp och låt sedan sjuda 1–1 ½ timme (beroende på zucchinins storlek).
8. Lyft upp zucchinin och låt såsen koka ihop till en simmig konsistens.
9. Häll såsen över zucchinin och garnera med hackad persilja eller mynta.

Ris- och tomatfylld zucchini

Ingredienser

  • 1 kg små zucchini
  • 5 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • hackad persilja eller mynta till garnering

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 1 dl basmatiris
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar