Bi Bim Bap med räkor

Så här gör du
1. Låt räkorna rinna av.
2. Salladskål: Strimla salladskålen. Skala och finriv vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda kålen med vitlök, chili, ingefära, olja, vatten, socker, vinäger och tomatpuré. Krydda med salt. Låt stå minst 15 minuter.
3. Gurka: Skiva gurkan tunt och blanda den med ättika, socker och vatten. Låt stå minst 10 minuter.
4. Ris och ägg: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
5. Stek äggen i oljan. Vändstek inte, äggulan ska vara lös.
6. Groddfräs: Strimla salladslöken och fräs den i oljan tillsammans med böngroddarna. Vänd ner räkorna och fräs ytterligare en minut.
7. Lägg en hög med kokt ris i en djup tallrik eller skål. Toppa med kål, gurka och groddfräset. Lägg ett stekt ägg på toppen. Servera med soja.

Ingredienser

  • 580 g handskadade räkor i lake

Salladskål

  • 1/2 salladskål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd peppar
  • 1 msk riven ingefära
  • 1/2 tsk olja
  • 1/2 dl kokhett vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • salt

Gurka

  • 1/2 gurka
  • 1 1/2 msk ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Ris och ägg

  • 4 port ris
  • 4 ägg
  • 1 msk olja

Groddfräs

  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1 tsk olja
  • 100 g böngroddar

Till servering

  • japansk soja